Cégalapítás info vonal: +36 30 220 1100

info@cegalapitas.net

11.05 - SÖRGYÁRTÁS

A tevékenységhez külön engedély NEM szükséges!

A tevékenységhez bejelentés szükséges!

Bejelentéssel gyakorolható gazdasági tevékenység megnevezése: Élelmiszer-vállalkozás működése

Bejelentést fogadó hatóság megnevezése: Az élelmiszer-vállalkozó az olyan élelmiszer-előállító létesítményt, amelyhez a 853/2004/EK rendelet 4. cikkének (2) bekezdése alapján nem szükséges engedély, valamint az élelmiszer-csomagolóanyag gyártó, forgalomba hozó, és az élelmiszer-iparban felhasználható fertőtlenítőszereket előállító létesítményeket, a létesítmény telephelye szerinti megyei kormányhivatal járási hivatala járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatalának (a továbbiakban: járási állategészségügyi hivatal) köteles bejelenteni. Az élelmiszer-előállító létesítmény bejelentésének eljárására az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

A bejelentést postai vagy elektronikus úton, írásban kell teljesíteni.A bejelentés alapján a járási állategészségügyi hivatal a létesítményt nyilvántartásba veszi, és erről értesíti az élelmiszer-vállalkozót.

A bejelentett létesítményekről a járási állategészségügyi hivatal az Éltv. 38. §-a (1) bekezdésének e) pontja alapján nyilvántartást vezet.A nyilvántartásokról a NÉBIH az Éltv. 38. §-a (4) bekezdése szerinti adatbázist hoz létre és működtet, mely tartalmazza a vállalkozás nevét, székhelyét, tevékenységét, valamint azon telephelyét, ahol a megadott tevékenységet végzi.

Bejelentést előíró jogforrás: EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2004. április 29-i 853/2004/EK rendelete

EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2004. április 29-i 882/2004/EK rendelete

2008. évi XLVI. törvény

57/2010. (V. 7.) FVM rendelet

Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: http://www.mgszh.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/elelmiszer_takarmanybiztonsag/kozerdeku_adatok/elelmiszer_uzemlistak

https://portal.nebih.gov.hu/-/nem-engedelykoteles-letesitmenyek-bejelentese

Jövedéki termék adóraktárban történő előállítása és tárolása.

Veszélyhelyzet: a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról

6. § (1) A veszélyhelyzet ideje alatt a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) szerinti adóraktár engedélyes az engedélyében foglaltaktól eltérően az 528/2012/EU rendelet 55. cikk (1) bekezdése alapján az illetékes nemzeti hatóság által kiadott ideiglenes biocid engedélyben számára meghatározott összetételű fertőtlenítőszert alkoholtermékből részleges denaturálási eljárás alkalmazása nélkül gyárthat oly módon, hogy a gyártást az adóraktári engedély módosítása nélkül az állami adó- és vámhatóság részére legkésőbb a gyártás tervezett megkezdését megelőző 12 órával bejelenti.

(2) Az ideiglenes biocid engedélyben meghatározott összetételű fertőtlenítőszer (1) bekezdés szerinti gyártása esetén nem kell alkalmazni a Jöt. 133. § (2) bekezdését.

(3) Az (1) bekezdés szerinti bejelentés papír alapon is megtehető.

(4) Az (1) bekezdés szerinti bejelentés tartalmazza a gyártó nevét, címét, az előállítás kezdő időpontját, a jövedéki termék felhasználásának rövid leírását.

(5) Az (1) bekezdés szerint előállított fertőtlenítőszer adófizetési kötelezettség alól mentesült jövedéki terméknek minősül.

(6) Az (1) bekezdés szerinti fertőtlenítőszer előállítását az adóraktár engedélyese legkésőbb az ideiglenes biocid engedélyt megadó határozat visszavonásának vagy az engedély hatályának lejárati napján befejezi, és a befejezés időpontját bejelenti az állami adó- és vámhatóság részére.

7. § A veszélyhelyzet ideje alatt a Jöt. 144. § (4) bekezdésétől eltérően a kizárólag az adóraktár engedélyese, felhasználói engedélyes vagy nyilvántartásba vett felhasználó által felhasználható denaturált alkohol mennyisége 1 m3-re módosul.

Engedélyező hatóság: A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóraktári engedélye.

Adóraktári engedélyre - az engedélyek megadásának általános szabályain kívül - olyan személy jogosult,

a) aki a jogszabályi követelményeknek megfelelő elektronikus nyilvántartást vezet,

b) aki a végrehajtási rendelet szerinti jövedéki ügyintézői szakképesítéssel rendelkezik vagy jövedéki ügyintézőt foglalkoztat,

c) akinél a jövedéki termékek előállításához, felhasználásához és biztonságos tárolásához szükséges tárgyi feltételek adottak,

d) akinél az előállított, felhasznált, tárolt jövedéki termékek és a jövedéki termékek felhasználásával előállított termékek pontos mennyiségi számbavételéhez szükséges tárgyi feltételek adottak,

e) aki részletesen bemutatja az adóraktárban végezni kívánt tevékenységet.

Engedélyt előíró jogforrás: 2016. évi LXVIII. törvény

45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet

Vészélyhelyzet: 83/2020. (IV. 3.) Korm. rendelet

Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: http://www.nav.gov.hu/nav/ado/jovedeki_ado/tajekoztatok_informaciok/jovedeki_engedellyel_rendelkezok/jovedeki_engedellyel_rendelkezok.html

A környezetvédelmi hatóság előzetes vizsgálatban hozott döntésétől függően környezeti hatásvizsgálatra kötelezett tevékenységek:

- sörgyár 30 millió l/év kapacitástól.

Engedélyező hatóság: A területileg illetékes - környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság engedélye. Területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságként megyei illetékességgel - e bekezdésben foglalt kivétellel - a megyei kormányhivatal jár el. Budapest főváros és Pest megye területére kiterjedő illetékességgel a Pest Megyei Kormányhivatal ár el. A környezetvédelmi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (a továbbiakban: területi környezetvédelmi hatóság) és a természetvédelmi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (a továbbiakban: területi természetvédelmi hatóság), (a továbbiakban együtt: a területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság) különös illetékességgel a 71/2015. (III. 30.) Korm. rendelet 3. melléklet szerinti esetekben jár el.

Engedélyt előíró jogforrás: 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet

71/2015. (III. 30.) Korm. rendelet

Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: https://www.kormanyhivatal.hu/hu

Vissza a listához

Cégalapítás online