Cégalapítás info vonal: +36 30 220 1100

info@cegalapitas.net

110203 - Szőlőmust-, bortermelés (saját termelésű alapanyagból)

Ebbe a tételbe tartozik (saját termelésű anyagból):
- a bortermelés
- a bor termelése szőlőmust-koncentrátumból
- a bor elegyítése (házasítása), tisztítása és palackozása
- az alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes szőlőbor gyártása
- a borseprő, a nyers borkő gyártása
- a must, mustsűrítmény, finomított mustsűrítmény előállítása
- a saját termelésű alapanyagból készített szőlőbor termelői borkimérése: az előállítás helyén vagy az előállító használatában lévő, kereskedelmi törvény szerinti üzletben elvitelre vagy borkóstolás céljából helyben fogyasztásra történő értékesítése (lásd lábjegyzet)
Lábjegyzet: 2016. évi LXVIII. törvény a jövedéki adóról
Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
- a bortermelés (nem saját termelésű alapanyagból), lásd: 110201 - Bortermelés (nem saját termelésű alapanyagból) m.n.s.
- a nem saját termelésű alapanyagból készített szőlőbor termelői borkimérése, lásd: 110201 - Bortermelés (nem saját termelésű alapanyagból) m.n.s.
- a pezsgőtermelés, lásd: 110202 - Pezsgőtermelés (nem saját termelésű alapanyagból)
- a gyümölcsbor termelése, lásd: 110301 - Gyümölcsbor termelése (nem saját termelésű alapanyagból) m.n.s., 110302 - Gyümölcsbortermelés (saját termelésű alapanyagból)
- a szeszes italok palackozása és címkézése, a termeléstől elkülönülten, lásd: 463401 - Ital nagykereskedelme m.n.s. (ha a tevékenység nagykereskedelem része), illetve 829201 - Csomagolás (ha díjazásért vagy szerződéses alapon végzik)
- a termelői bor kimérése helyben fogyasztásra, kóstoltatása fesztiválon, lásd: 563007 - Egyéb italszolgáltatás

Engedélyköteles a tevékenység?

A csendes bor adóraktárban történő előállítása - a palackozási tevékenység kivételével - csak egyszerűsített adóraktári engedéllyel folytatható.

Csendes bor: - a habzóbor és az egyéb habzó erjesztett ital kivételével - a 2204 10 11-2205 90 90 KN-kód szerinti olyan termék, amelynek

a) tényleges alkoholtartalma 1,2 térfogatszázaléknál több, de legfeljebb 15 térfogatszázalék, feltéve, hogy a végtermékben található alkohol teljes mértékben erjedésből származik,

b) tényleges alkoholtartalma 15 térfogatszázaléknál több, de legfeljebb 18 térfogatszázalék, feltéve, hogy mindennemű alkoholtartalom-növelés nélkül állították elő, és a végtermékben található alkohol teljes mértékben erjedésből származik.

Vtsz. szerint:

2204 Bor friss szőlőből, beleértve a szeszezett bort is

A tevékenységhez külön engedély szükséges!

A tevékenységhez bejelentés NEM szükséges!

Engedélyező hatóság: szőlőmust, a 20.09 vtsz. alá tartozó kivételével:

2204 10 - Pezsgőbor (habzóbor):

- - Tényleges alkoholtartalma legalább 8,5 térfogatszázalék:

2204 10 11 00 - - - Pezsgő (champagne)

2205 Vermut és friss szőlőből készült más bor növényekkel vagy aromatikus anyagokkal izesítve:

2205 90 90 00 - - Tényleges alkoholtartalma meghaladja a 18 térfogatszázalékot.

Veszélyhelyzet: a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról

6. § (1) A veszélyhelyzet ideje alatt a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) szerinti adóraktár engedélyes az engedélyében foglaltaktól eltérően az 528/2012/EU rendelet 55. cikk (1) bekezdése alapján az illetékes nemzeti hatóság által kiadott ideiglenes biocid engedélyben számára meghatározott összetételű fertőtlenítőszert alkoholtermékből részleges denaturálási eljárás alkalmazása nélkül gyárthat oly módon, hogy a gyártást az adóraktári engedély módosítása nélkül az állami adó- és vámhatóság részére legkésőbb a gyártás tervezett megkezdését megelőző 12 órával bejelenti.

(2) Az ideiglenes biocid engedélyben meghatározott összetételű fertőtlenítőszer (1) bekezdés szerinti gyártása esetén nem kell alkalmazni a Jöt. 133. § (2) bekezdését.

(3) Az (1) bekezdés szerinti bejelentés papír alapon is megtehető.

(4) Az (1) bekezdés szerinti bejelentés tartalmazza a gyártó nevét, címét, az előállítás kezdő időpontját, a jövedéki termék felhasználásának rövid leírását.

(5) Az (1) bekezdés szerint előállított fertőtlenítőszer adófizetési kötelezettség alól mentesült jövedéki terméknek minősül.

(6) Az (1) bekezdés szerinti fertőtlenítőszer előállítását az adóraktár engedélyese legkésőbb az ideiglenes biocid engedélyt megadó határozat visszavonásának vagy az engedély hatályának lejárati napján befejezi, és a befejezés időpontját bejelenti az állami adó- és vámhatóság részére.

7. § A veszélyhelyzet ideje alatt a Jöt. 144. § (4) bekezdésétől eltérően a kizárólag az adóraktár engedélyese, felhasználói engedélyes vagy nyilvántartásba vett felhasználó által felhasználható denaturált alkohol mennyisége 1 m3-re módosul.

Engedélyt előíró jogforrás: A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyszerűsített adóraktári engedélye.

Bejelentéssel gyakorolható gazdasági tevékenység megnevezése: 2016. évi LXVIII. törvény

45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet

Vészélyhelyzet: 83/2020. (IV. 3.) Korm. rendelet

Bejelentéssel gyakorolható gazdasági tevékenység megnevezése: Termelői borkimérés: az egyszerűsített adóraktár engedélyese vagy a kisüzemi bortermelő saját termelésű csendes borának az előállítás helyén vagy az előállító használatában lévő, kereskedelmi törvény szerinti üzletben elvitelre vagy borkóstolás céljából helyben fogyasztásra történő, nem a kereskedelmi törvény szerinti vendéglátás tevékenységnek minősülő értékesítése.

A működési engedélyköteles kereskedelmi tevékenység kivételével az, aki Magyarország területén kereskedelmi tevékenységet kíván folytatni, köteles az erre irányuló szándékát a kereskedelmi hatóságnak bejelenteni.

A bejelentésről a jegyző meghatározott adattartalommal nyilvántartást vezet. A nyilvántartás meghatározott adatok tekintetében - a természetes személyazonosító, valamint a lakcím-azonosító adatok kivételével - közhiteles hatósági nyilvántartásnak minősül. A jegyző által vezetett nyilvántartás nyilvános, a jegyző a nyilvántartást az önkormányzat honlapján közzéteszi.

Cégtemetők közé jegyezné be a cégét?

Az mno.hu és az index.hu alábbi cikkeiben olvashat a cégtemetőnek nevezett (egyébként cégalapítást is végző) szolgáltató esetéről.

Mi azt valljuk, hogy egy komoly vállalkozó nem kötheti össze a cégét semmilyen szinten ilyen jellegű kétes szolgáltatásokkal, amelyek indokolatlanul az adóhatóság kiemelt célpontjává teszik vállalkozását.

A fapados szolgáltatókat és cégtemetőket leginkább az ingyenes szolgáltatások és pár ezer forintos költségek jellemzik.

Ezek a vállalkozások csak így tudnak ügyfelet szerezni, szakmailag a legtöbb esetben minősíthetetlen az általuk végzett szolgáltatás, a cégeljárás kimenetele kétséges.

Feltérképezték a cégtemetőket (mno.hu)
Ezernyolcszáz cég a Podmaniczky utcában
(index.hu)